Ayasofya’nın yağmalanan mirası

9 Şubat 2025

Kültür

Ayasofya’nın yağmalanan mirası için yorumlar kapalı


arkadaşlar fatih İstanbul’u fethettiği zaman zaten Ayasofya’daki bir çok mozaik yağmalanmış haldeymiş. Yani benim hayal kırıklığı dediğim durum 1500 yıl öncesinden gelen bir durum. zaman içinde istanbul’a gelen insanlar da duvarlardan mozaikleri sökmüşler.

Ayasofya’nın Hristiyanlık mirasının özeti:

Ayasofya , hem Hristiyanlığı hem de İslam’ı simgeleyen eşsiz bir dini yapıdır ve dünya nüfusunun neredeyse yarısı için önem taşır 

1. İlk olarak MS 360 yılında ilk Hristiyan Roma İmparatoru Konstantin tarafından ‘Megale Ekklesia’ (Büyük Kilise) adıyla imparatorluk kilisesi olarak inşa ettirilen yapı, yeni başkent Konstantinopolis’in Hristiyan kimliğini simgeliyordu 1. Kilise, orijinal ahşap yapıyı tahrip eden bir halk ayaklanmasının ardından II . Theodosius tarafından yeniden inşa edildi 

1. İmparator I. Justinianus, MS 527-565 yılları arasında onu şimdiki haliyle yeniden inşa etti ve ona Ayasofya (Kutsal Bilgelik) adını verdi 1. Ayasofya ,

 Hristiyan inancını temsil eder ve dünyadaki en eski ve nadir yapılardan biri olarak durmaktadır 1 .

Ayasofya’nın Hıristiyan mirasının temel yönleri:

  • Tarihsel gelişim Başlangıçta bir pagan tapınağı olan yapı, daha sonra Hristiyan kilisesine dönüştürülmüş ve maneviyatın yeni bir dini bağlamda devam etmesini simgelemiştir 7 .
  • Mimari önemi Ayasofya, pandantifli kubbeye sahip ilk kilise olması nedeniyle mimari tarihte bir dönüm noktası olmuş ve Ortodoks kilise mimarisine ilham kaynağı olmuştur 7 .
  • Dini merkez Hıristiyanlığın dini yönetim merkezi ve imparatorluğun protokol kilisesi olarak hizmet vermiştir 7. Kuruluşundan 1453’e kadar, Latin işgali dönemi (1204-1261) hariç, bağımsız İstanbul Kilisesi’nin dini lideri olan Patrik’in resmi makamı olmuştur 7 .
  • Sanat ve sembolizm Ayasofya’nın iç kısmı beyaz ve yeşil mermer ve altın mozaiklerle süslenmiştir 7 . Hristiyan figürleri ve Bizans İmparatorlarını tasvir eden mozaikler kutsal kabul edilir 2 . En dikkat çekici mozaikler şunlardır:
    • Meryem Ana ve Çocuk İsa Apsiste bulunan bu önemli mozaiğin, ikonoklazm döneminin sona ermesinden sonra, MS 867 civarında yapıldığı düşünülmektedir .
    • Diesis “Dua” veya “şefaat”i temsil eden bu mozaik, İsa Mesih’i, insanlığın kurtuluşu için şefaat eden Meryem Ana ve Vaftizci Yahya’nın yanında tasvir eder. Bizans sanatının zirvesi olarak kabul edilir 2 .
  • Kutsal Emanetler Bizans döneminde Ayasofya, aralarında 15 metre yüksekliğinde gümüş bir ikonostasisin de bulunduğu çok sayıda kutsal emanete ev sahipliği yapıyordu 5 .
  • Önemli olaylar Ayasofya, Doğu Ortodoks Kilisesi’nin 1000 yıl boyunca merkezi olmuş ve 1054 yılında Papa Leo IX tarafından Patrik Mihail’in aforoz edilmesine tanıklık etmiştir. Bu olay, Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki ayrışmanın başlangıcını işaret eden önemli bir olaydır 5 .

bilgileri perpexibility ai, tarih dergisi, samsun üniversitesi, bbc gibi kaynakları tarayıp özet geçtiğini belirtti.


Hakkımda

...

Onur Kayıkcı

İlk İnternet sitemi yapalı 20 yılı aşmış. Bu sitede havadan sudan yazılarım yer almaktadır. Tüm içerikler kendime ait olup sponsorlu içerik yoktur. görsel içerikler için aşağıdaki simgeden instagram hesabıma bakabilirsiniz. Linkler aşağıda!

 iletisim@onurkayikci.com







Arşiv