Getir’in yürütülemez bir iş modeli olması

19 Mayıs 2024

Alışveriş, Teknoloji

Getir’in yürütülemez bir iş modeli olması için yorumlar kapalı


arkadaşlar ben daha önce bir kaç yerde getir’in sürdürülemez ve gereksiz bir iş modeli olduğunu anlatmıştım. hiç kullanmadım, çünkü hem servis ücreti alıyor hem fiyatların üzerine koyuyor. yani normalden pahalı. iş modeli olarak örneğin bir algida dondurmayı sipariş üzerine servis ücreti alarak evinize getirmesi gibi. taa ben üniversitedeyken yemeksepeti kurulmuştu. yemek sepeti o zaman sadece online restoranlardan yemek siparişi platformuydu. ha internet yokken telefon ile söyleyeceğiniz bir sipariş adeta bir katalog gibi menüleri internet sitesinden bize sunuyordu, biz de seçim yapıp sipariş veriyordum. getir de bu mantıktan türedi. eskiden yemek sepetinin kuryesi de yoktu her restoran kendi getirirdi. ama getir getir yemek ile buraya da musallat olunca platformlar da kurye çalıştırmak durumunda kaldı. getir avrupa ülkeri ve amerika ya yayıldı. pandemi de evden çıkma yasakları varken iş yaptı ama pandemi bitip insanlar evden çıkınca getir de patladı kullanılmamaya başladı. zaten getir asalak üniversite öğrencileri süslü kızlar onlara hava atmak isteyen oğlanlar ve plaza çocukları tarafından kullanılan bir platform anca. dış pazarları kapattıktan sonra bence türkiye de de yürüyecek bir pazar değil ama görgüsüzler para yiyenler için ideal bir platform.

şimdi amerika da doordash gibi yemek dağıtım sistemi tamamen farklı. evler restoranlar birbirine uzak ve yemekleri taşıyacak illaki birileri lazım. yani piş miş bildiğiniz yemekler. amerika bu serbest çalışma konusunu çözdüğü için orada doordash gibi bir uygulamayı indirip (uber de dahil) yasal prosedürler altında ezilmeden insanlar rahat rahat burada para kazanıyor. tik tok ta amerika ya iltica ile giden türklerin yüzlerce doordash videosu var, inceleyin anlayın nasıl bir iş modeli. türkiye deki hukuki şartlar ile doordash yapılamaz…

bir de bence amerika da ürünleri toptan alma kültürü var marketlerden, görüyoruz costco gibi yerlere gidiyor insanlar metro market benzeri, demek ki daha hesaplı, getir oralarda da ister istemez pahalı kalmıştır. ondan kapatmıştır. amerika da 25 milyon dolar yatırım almış ama iş modeli yürümemiş belli…

bu başlık aslında teknoloji konusunu da içeriyor. çünkü bu dijital liderlik programında bu tarz iş modellerinden de bahsediliyor.


Hakkımda

...

Onur Kayıkcı

İlk İnternet sitemi yapalı 20 yılı aşmış. Bu sitede havadan sudan yazılarım yer almaktadır. Tüm içerikler kendime ait olup sponsorlu içerik yoktur. görsel içerikler için aşağıdaki simgeden instagram hesabıma bakabilirsiniz

 iletisim@onurkayikci.com







Arşiv