Amazon’un kapattığı mağazalar, e-ticaret hala yapılır mı?

9 Nisan 2024

Alışveriş

Amazon’un kapattığı mağazalar, e-ticaret hala yapılır mı? için yorumlar kapalı


arkadaşlar Amazon’da dropshipping yani stoksuz e-ticaret işinin sürdürülemez olduğu ve hatta örneğin buradan metro gibi bir marketten ucuza Nike ayakkabı alıp Amerika’ya satmanın da imkansızlaştığını konu eden İlkay Zaman’ın bir videosu var YouTube’da. Kısaca Amazon bazı yetkili satıcıları korumak için bu tarz satıcıların mağazalarını gelen şikayetler sonucu kapatıyormuş. Onca yatırım çöpe gidiyor tabi açılan şirketin masrafları elde kalan ürünler gibi. Sizin sattığınız ürün sahte olmasa da şikayet üzerine Amazon fatura görmek istiyormuş. Siz güvenilir bir fatura bile gösterseniz Amazon sizden üreticiden bu ürünü satmaya dair yetkiniz olduğu belgeyi talep ediyormuş. Kanunen sizin satmanız da bir yasak olmasa da Amazon bu belgeyi görmek istiyormuş. Örneğin siz Metro Market’ten aldığınız ürünler için nasıl Nike’dan izin alacaksınız. Sadece Nike için düşünmeyin bir çok marka için geçerli. Zaten bir malı bir pazardan ucuza alıp başka yerde fazlaya satmaya arbitraj deniyor ve yapılıyor ve Amazon bunun önünü kesiyor. Satıcılar arttıkça iş kontrol edilemez boyuta geliyor ve Amazon tedarik yönünü kısıyor demek.

Ben Tekdev’in e-ticaret yönetme eğitimine katıldım. Orada şu dendi ürün size ait olmayınca hep risk var. Çünkü mesela siz aldığınız tşörtleri satmaya çalışırken aynı üretici kendi de aynı platformda mağaza açıp bir de indirim yapıyor.

Ben bir yıl Lizkon firmasının önce kadın çanta ile başlayan sonra kadın butiğe dönen şirketsiz e-ticaret dropshipping sistemine girdim. Instagram’da sayfa yapıp buradan internet mağazanıza müşteri çekip yüzde 25 komisyon ile satış yapıyorsunuz. İş yapmadı bıraktım. Tedarikçi Lizkon firması da kapattı. Mesela bu işte stok sorunları oluyor. Müşteri ürünü soruyor ama stok olmuyor. Yalnız bana şöyle faydası oldu içerisinde dijital pazarlama eğitimi vardı onu aldım ve kendi çabalarım ile hesap yönetimi öğrendim.

şimdi bu yukarıdaki sistemin benzeri mağazan olsun diye bir sistemin reklamları çıkıyor. Şirketsiz e-ticaret. Bir arkadaş o sistemin dropshipping mağazası olduğunu anlatan bir mağaza açmış, ürün içeriğini beğenmedim. Bu sistem çok da astronomik fiyatlar istiyor.

arkadaşlar Amazon’daki yasaklar bizde Trendyol gibi yerlere de gelir mi bilinmez. Ama illaki onlarda sahte ürünlere önlem alıyordur.

galatasaray üniversitesi dijital Liderlik eğitiminde de şunu görüyorsunuz, artık büyük firmalar ürün satmak için pazaryeri kullanmanızı pek istemiyor, daha doğrusu sizin onların kendi web sitesi üzerinden alışveriş yapmanızı istiyor. Bunun da bir numaralı sebebi sizin alışkanlıklarınızı takip ederek big data yani büyük veriyi işleyerek hem ürün geliştirme hem kampanyalar oluşturma açısından avantaj elde etmek.

gel gelelim e-ihracat nedir. Bu daha çok Amazon gibi sitelerde ürün satma yeterliliği olmayan firnaların ürünlerini yurtdışına satmak. Rexven gibi sistemler bunu ücretsiz anlatıyor. Yalnız o ürünü satma yeterliliği olmayan firma o ürünü kendi satabileceğini öğrendiği an önce sizden kurtulacaktır.

bu bağlamda e-ticaret sürdürülebilir olmaktan çıkıyor bir çok alanda. Bireysel bir kullanıcı olarak ilerlemesi en risksiz yol bir network marketing firması bulmak ve onun serbest girişimcisi olmak. Eğer siz de bunun gibi bir sistem ile tanışmak isterseniz sayfada sağda yada alt kısımda bulunan linklerim sayfasından Doğal Sağlıklı Ürünler sayfamı ziyaret edebilirsiniz…. Bu networkmarketing işinde de eğer siz de o firmanın ürünlerini kullanıyorsunuz sizin için ilave bir maliyet söz konusu olmayacaktır. Bu işte önemli olan ürün satışından ziyade başka üye/girişimci bulmak.

Tüm bunlar göz önüne alındığında dijital pazarlama uzmanı olarak başka bir firmanın reklamlarını yönetmek ve onun satışlarını artırmak direkt ürün satış işine girmek istemeyenler için daha az risksiz…


Hakkımda

...

Onur Kayıkcı

İlk İnternet sitemi yapalı 20 yılı aşmış. Bu sitede havadan sudan yazılarım yer almaktadır. Tüm içerikler kendime ait olup sponsorlu içerik yoktur. görsel içerikler için aşağıdaki simgeden instagram hesabıma bakabilirsiniz

 iletisim@onurkayikci.com







Arşiv