Hakkımda

Onur Kayıkcı
İlk İnternet sitemi yapalı 20 yılı aşmış. Uzun süredir blog yazmaktayım. bilim kurgu hikaye e-kitabımı iletisim@onurkayikci.com dan isteyebilirsiniz.Son Yazılar
Kategoriler
Etiketler
amazon
anadoluüniversitesi
android
axen
açıköğretim
beşiktaş
ceptelefonu
Chromeos
dijitalpazarlama
dolar
dropshipping
ekimkaya
ekonomi
eticaret
eğitim
facebook
fatihçoban
fenerbahçe
galatasaray
gittigidiyor
google
hummel
instagram
kaft
kitap
korona
koronavirüs
linux
microsoft
mint
ramierenler
reklam
samsung
sosyalmedya
Tablet
telefon
tişört
windows
windows10
windows11
xiaomi
Yapayzeka
yorum
şampiyon
şiir
Gündem
- Norveç’teki bir evin bahçesinde Viking dönemine ait kalıntılar bulundu
- Bir zamanlar ‘karalama’larından dolayı azar yiyordu, şimdi Nike’la çalışıyor
- Altın Portakal’da ‘sansür’ krizi: Festival yönetimi neden istifa etmiyor?
- Boğaziçi direnişi 999’uncu gününde
- Gençlik ve Spor Bakanlığı da Altın Portakal’dan çekildi!
- Marmara için kuvvetli yağış uyarısı
- Enerji şirketinin bir kısmı halka arz edilecek
- Pınar Selek davası: 25 yıldır süren dava seneye ertelendi
- Suların çekildiği İztuzu Plajı’nda antik tuz tesisi ortaya çıktı
- Akademisyen Murat Gülsoy’un Boğaziçi’ne girişi yasaklandı
Chrome OS ile ilgili detaylı bilgiler
3 Haziran 2022
Teknoloji
Chrome OS ile ilgili detaylı bilgiler için yorumlar kapalı
onurkayikci
daha önce google un işletim sistemi olan linux tabanlı chrome os un çıktığı ve windows a rakip olabileceğini yazmıştım ama detaylı incelememiştim. şimdi konuyu resmi sitelerden ve youtube daki videolardan detaylı inceleyip yorumlayacağım. öncelikle chrome os aslında sadece chrome book larla satılacak bir işletim sistemi, fakat neverware isimli firma (daha sonra google tarafından satın alınacaktır) cloud ready isimli google chrome os deneyimi sunan bir işletim sistemi piyasadaya sürer. şu anki haliyle google zaten kendilerini satın aldığı için herhangi bir sorun yok. neverware in sitesinde cloud ready nin 3 versiyonundan birini indirebiliryorsunuz. home sürümü ücretsiz. mantıken cloud ready de google play store yok ve düşünülmemiş. bunun sebebi ise playstore daki uygulamaların aslında dokunmatik ekranlara göre ve android tabanlı oluşu ile ilgili fakat bazı incelemelerde play store u indirip cloud ready ye kurmuşlar, bunu tabi google dört dörtlük çalışması konusundan garanti etmiyor. ondan aslında bu konuyu es geçmiş. şimdi cloud ready nin bir çok cihazda çalışabileceği ve minimum 2 gb ram istediği yazılı. cloud ready de windows tarzı bir masa üstü yok, android görünümlü bir tema var. uygulamaları ise şu an faal pek bir uygulama olmadığı için size google chrome eklentileri üzerinden kullanmanızı öneriyorlar. google docs ile microsoft office deneyimi yaşayabilirsiniz.
buraya kadar herşey normal. fakat google şu an chrome os flex isimli bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor ve beta versiyonu var. ilerleyen süreçte sizin cloud ready leriniz yada chrome os larınızın ücretsiz chrome os flex e evrileceği yazılı. yalnız chrome os flex in sistem gereksinimleri içerisinde en az 4 gb ram istendiği yazılı, bu bir çok chrome book ve 2gb ramli cihazlar için sorun oluşturabilir. velaslı chrome os yükleyip denemeye değer mi derseniz, şu an linux un en yaygın sürümlerinden olan linux mint ile sıradan bir bilgisayarda daha çok şey yapabiliyorsunuz, haliyle daha çok uygulama var.
windows 11 in resmi kullanımının ağır sistem gereksinimleri istediği şu durumda belki önümüzdeki 2-3 yılda chrome os da kendini iyice geliştirir ve piyasada belki bir yerlere gelir. bu arada chrome os açık kaynak kodlu bir sistem değil, linux tabanlı olmasına rağmen telif hakları google da.
Chromeoschromeosflexcloudreadyflexgoogleyorum